Answers For The MIT factor: celebrating 150 years of maverick genius

Answers and detail explain for The MIT factor: celebrating 150 years of maverick genius

Answer Table

1. FALSE
2. FALSE
3. NOT GIVEN
4. TRUE
5. NOT GIVEN
6. computer science
7. program
8. adaptability
9. contact lens
10. a quarter
11. global warming
12. electric cars
13. corridors | the corridors

Explain

The MIT factor: celebrating 150 years of maverick genius

The Massachusetts Institute of Technology has led the world into the future for 150 years with scientific innovations.

The musician Yo-Yo Ma’s cello may not be the obvious starting point for a journey into one of the world’s great universities. 1But, as you quickly realise when you step inside the Massachusetts Institute of Technology, there’s precious little going on that you would normally see on a university campus.The cello, resting in a corner of MIT’s celebrated media laboratory – a hub of creativity – looks like any other electric classical instrument. But it is much more. Machover, the composer, teacher, and inventor responsible for its creation, calls it a ‘hyperinstrument’, a sort of the thinking machine that allows Ma and his cello to interact with one another and make music together. ‘The aim is to build an instrument worthy of a great musician like Yo-Yo Ma that can understand what he is trying to do and respond to it,’ Machover says. The cello has numerous sensors across its body and by measuring the pressure, speed and angle of the virtuoso’s performance it can interpret his mood and engage with it, producing extraordinary new sounds. The virtuoso cellist frequently performs on the instrument as he tours around the world. 

Machover’s passion for pushing the boundaries of the existing world to extend and unleash human potential is not a bad description of MIT as a whole. This unusual community brings highly gifted, highly motivated individuals together from a vast range of disciplines, united by a common desire: to leap into the dark and reach for the unknown. 

The result of that single unifying ambition is visible all around. For the past 150 years, MIT has been leading the world into the future. The discoveries of its teachers and students have become the common everyday objects that we now all take for granted. The telephone, electromagnets, radars, high-speed photography, office photocopiers, cancer treatments, pocket calculators, computers, the Internet, the decoding of the human genome, lasers, and space travel, the list of innovations that involved essential contributions from MIT and its faculty goes on and on.

From the moment MIT was founded by William Barton Rogers in 1861, it was clear what it was not. 2While Harvard stuck to the English model of classical education, with its emphasis on Latin and Greek, MIT looked to the German system of learning based on research and hands-on experimentation.Knowledge was at a premium, but it had to be useful. 

3This down-to-earth quality is enshrined in the school motto, Mens et manus – Mind and hand4- as well as its logo, which shows a gowned scholar standing beside an ironmonger bearing a hammer and anvil. That symbiosis of intellect and craftsmanship still suffuses the institute’s classrooms, where students are not so much taught as engaged and inspired.

Take 6Christopher Merrill, 21, a third-year undergraduate in computer science.He is spending most of his time on a competition set in his robotics class. 7The contest is to see which student can most effectively program a robot to build a house out of blocks in under ten minutes.Merrill says he could have gone for the easiest route – designing a simple robot that would build the house quickly. 8But he wanted to try to master an area of robotics that remains unconquered – adaptability, the ability of the robot to rethink its plans as the environment around it changes, as would a human. ‘I like to take on things that have never been done before rather than to work in an iterative way just making small steps forward,’ he explains. 

9Merrill is already planning the start-up he wants to set up when he graduates in a year’s time. He has an idea for an original version of a contact lens that would augment reality by allowing consumers to see additional visual information.He is fearful that he might be just too late in taking his concept to market, as he has heard that a Silicon Valley firm is already developing something similar. As such, he might become one of many MIT graduates who go on to form companies that fail. Alternatively, he might become one of those who go on to succeed in spectacular fashion. And there are many of them. 5-10 A survey of living MIT alumni found that they have formed 25,800 companies, employing more than three million people, including about a quarter of the workforce of Silicon Valley. 

What MIT delights in is taking brilliant minds from around the world in vastly diverse disciplines and putting them together. You can see that in its sparkling new David Koch Institute for Integrative Cancer Research, which brings scientists, engineers and clinicians under one roof. 11Or in its Energy Initiative, which acts as a bridge for MIT’s combined work across all its five schools, channelling huge resources into the search for a solution to global warming.It works to improve the efficiency of existing energy sources, including nuclear power. It is also forging ahead with alternative energies from solar to wind and geothermal, and12 has recently developed the use of viruses to synthesise batteries that could prove crucial in the advancement of electric cars. 

13In the words of Tim Berners-Lee, the Briton who invented the World Wide Web, ‘It’s not just another university. Even though I spend my time with my head buried in the details of web technology, 13the nice thing is that when I do walk the corridors,  I bump into people who are working in other fields with their students that are fascinating, and that keeps me intellectually alive.’ 


adapted from the Guardian - people who have left a university or college after completing their studies there

Questions 1 - 5:

Are the following statements TRUE, FALSE or NOT GIVEN according to the information in the passage?

TRUE  the statement matches the information in the passage.

FALSE  the statement contradicts the information in the passage.

NOT GIVEN  the information is not found in the passage.

1
The activities going on at the MIT campus are like those at any other university.

Correct answer: FALSE

2
Harvard and MIT shared a similar approach to education when they were founded.

Correct answer: FALSE

3
The school motto was suggested by a former MIT student.

Correct answer: NOT GIVEN

4
MIT’s logo reflects the belief that intellect and craftsmanship go together.

Correct answer: TRUE

5
Silicon Valley companies pay higher salaries to graduates from MIT.

Correct answer: NOT GIVEN

Questions 6 - 9:

Choose NO MORE THAN TWO WORDS from the passage for each answer.

  • Degree subject: 6 (computer science)
  • Competition: to 7 (program) the automated construction of a house
  • Special focus on: the 8 (adaptability) of robots
  • Future plans: to develop new type of 9 (contact lens)

Questions 10 - 13:

Answer the following questions. Choose NO MORE THAN TWO WORDS from the passage for each answer.

  • What proportion of workers at Silicon Valley are employed in companies set up by MIT graduates? 10 (a quarter)
  • What problem does MIT’s Energy Initiative aim to solve? 11 (global warming)
  • Which ‘green’ innovation might MIT’s work with viruses help improve? 12 (electric cars)
  • In which part of the university does Tim Berners-Lee enjoy stimulating conversations with other MIT staff? 13 (corridors | the corridors)

Recommended Reading